joop70

Joop Zoetemelk, Nederlands beste wielrenner aller tijden, viert 70e verjaardag

Op 3 december 2016 is Joop 70 geworden.
Het zou een klein feestje worden waarbij alleen zijn familie aanwezig zou zijn. Maar zonder dat hij het door had, had Joop's vrouw Dany een enorm feest georganiseerd waarbij ook allerlei Franse genodigden, vrienden, dorpsgenoten en oud-renners aanwezig waren.

Lia, Joop's zuster, die zo vriendelijk was onze taart mee naar Frankrijk te nemen om aan Joop te overhandigen, vatte het samen als: In een woord geweldig! Er was een diner met muziek tussendoor, er waren dansers en disco en Joop liep langs de tafels en vroeg mensen ten dans. Lia: We hebben zo genoten, zo veel plezier gehad met zijn allen en Joop was het stralende en geluk uitstralende middelpunt. En het was voor hem één grote verrassing! Hij was zo aan het genieten!.

De taart van de foto, van zijn eigen Classic heeft nog een hele reis afgelegd. Van de bakker in de Leidse binnenstad op de fiets naar Joop's nichtje, dat de volgende ochtend door haar moeder Lia zou worden opgehaald. Vandaar naar Joop's oude woonplaats Rijpwetering vanwaar de familie Zoetemelk met de bus naar Frankrijk ging. De taart lag heerlijk koel onder in de bus.
Na aankomst overlegde Lia met Dany wat een goed moment zou zijn om de taart aan te bieden. De dames werden het gauw eens: bij het dessert, dan konden meteen stukjes worden rondgedeeld.
En zo geschiedde, er werd een soort aparte ceremonie van gemaakt. Joop las de brief voor en ging op de foto met zijn strijdmakkers en kompanen van weleer.

Wij wensen Joop nog veel jaren in goede gezondheid en hopen dat hij nog lang blijft stralen - te midden van zijn familie en vrienden én tijdens zijn eigen jaarlijkse Classic.

Anton Dalhuijsen
Voorzitter Stuurgroep Joop Zoetemelk Classic

PS. Voor oudere lezers is het een koud kunstje om achter het geel van de taart drie stralende Tourwinnaars te herkennen: naast Joop met wit overhemd en blauwe das Jan Janssen, met jasje Bernard Hinault. De twee andere toppers van weleer zijn met lichtblauw overhemd Hennie Kuiper en met donkerblauw overhemd Leo van Vliet.Als verjaardagscadeautje heeft Hidde de Meij een video gemaakt met enkele hoogtepunten van de imposante carrière van Joop. Zijn eerste Tour in 1970, waar hij Henk Terlingen laat weten niet bang te zijn voor de Mont Ventoux. De Tour-overwinning in 1980, met de legendarische eerste plaats in de tijdrit in La Plume, waar hij Hinault definitief versloeg en zijn magistrale overwinning in het wereldkampioenschap van 1985 op 38-jarige leeftijd, toen hij er op zijn 'Zoetemelks' tussenuit muisde. Joop is nu 70 jaar, maar hij fietst nog steeds mee en zal ook dit keer weer aanwezig zijn bij zijn eigen classic op zaterdag 18 maart 2017.