header nieuwsbrief jzc2024

inschrijven
Inschrijven vanaf 1 december

De allermooiste toertocht door het prachtige Groene Hart van Zuid-Holland wordt op zaterdag 16 maart 2024 voor de 17e keer gehouden. Deelnemen aan deze unieke toertocht kan ALLEEN door voorinschrijving via de website:
swift-joopzoetemelkclassic.nl.

De inschrijving opent op vrijdag 1 december 2023 en duurt tot zondag 10 maart 2024 23:59 uur. Je kunt je met het digitale inschrijfformulier inschrijven, en je kan ook meteen je fietsvrienden aanmelden om mee te fietsen. Vul je eigen gegevens in. Druk voordat je gaat betalen op de knop ‘Deelnemer toevoegen’ om meer mensen in te schrijven. Je kunt dan voor deze inschrijvingen in één keer betalen.

Let op! Je hebt 15 minuten de tijd om de hele inschrijving te voltooien. Lukt het niet om alles binnen 15 minuten in te vullen, betaal dan eerst, en start een nieuwe inschrijving voor nog meer deelnemers.

We streven ernaar de tocht voor zowel de deelnemers als de vele vrijwilligers veilig en volgens de regels door te laten gaan. De organisatie gaat uit van maximaal 5500 deelnemers, dus wees op tijd met inschrijven.


Veilig fietsen tijdens de Joop Zoetemelk Classic

Natuurlijk is het belangrijk om te genieten van het fietsen, maar rij je in een groep, dan is het slim om vooraf afspraken te maken. Ben je lid van een fietsclub dan ken je vast wel de regels voor het fietsen in een groep. Zo is het voor andere weggebruikers fijn als de groep niet te groot is en er voldoende ruimte tussen verschillende groepen zit. De volgende punten zijn belangrijk:

• De Joop Zoetemelk Classic is een toertocht, geen wedstrijd.
• Het dragen van een helm is verplicht.
• Houd je aan de verkeersregels.
• Wees vriendelijk naar andere weggebruikers.
• Fiets in groepen van maximaal 10 deelnemers.
• Zorg dat je legitimatie bij je hebt (ID-kaart, rijbewijs of paspoort).
• Laat geen afval slingeren.

Op de website van de NFTU vind je allerlei informatie en video's die je kunt bekijken.

joop

deelnemers
Joop Zoetemelk, de amateur

‘Dat manneke kan wel fietsen.’ Zoiets heeft Gerben Karstens geroepen na de clubkampioenschappen ploegentijdrit 1966. Karsten (prof) vormde samen met Bart Zoet (ook prof) de kern van de in die jaren onklopbare Swift ploeg. Vaste waarde in deze ploeg: Joop. Als eerstejaars amateur en 19 jaar oud kon hij zich meteen prima staande houden tussen het profgeweld van zijn clubgenoten. Overgekomen vanuit de nieuwelingen met 17 overwinningen op zak (waaronder Nederlands kampioen veldrijden) boekte hij in zijn eerste seizoen als amateur al meteen 8 overwinningen.

Niet alleen op het vlakke bleek zijn enorme talent. ‘Verdomme, hij kan nog klimmen ook’, riep zijn ploegleider toen Joop in 1967 een bergetappe won in zijn eerste buitenlandse rittenkoers, de Ronde van Marmara in Turkije. Joop wordt sterker en traint nog fanatieker voor en na zijn werk als fulltime timmerman.

In 1968 is zijn selectie voor de 100 km ploegentijdrit tijdens de Olympische Spelen in Mexico onomstreden. Daar haalt Joop samen met René Pijnen, Fedor den Hertog en Jan Krekels zijn eerste echt grote prijs binnen: Olympisch kampioen op de 100 km ploegentijdrit. 1969 is het jaar van zijn echte doorbraak. Met een nieuwe baan als onderhoudsman in de Leidse overhemdenfabriek heeft hij meer tijd om te trainen en te koersen.

Met 27 overwinningen is zijn erelijst in zijn laatste seizoen als amateur lang en indrukwekkend. Hoogtepunt: de overwinning in de Tour de l’Avenir, de meest prestigieuze wielerwedstrijd voor de internationale amateurelite. Het is duidelijk voor Joop: met fietsen kan hij zijn brood verdienen. Begin 1970 tekent hij zijn eerste profcontract.


Fietsen in de Winter

De winterse maanden brengen vaak uitdagingen met zich mee voor fietsers, maar dat betekent niet dat je je training hoeft te laten verslappen. Met de juiste aanpak kun je ook in de koudere maanden je fietsprestaties verbeteren. Hier zijn enkele tips voor effectieve fietstraining in de winter:

Pas je kleding aan. Investeer bijvoorbeeld in thermokleding om je warm te houden Laagjes zijn essentieel, zodat je kunt aanpassen aan de temperatuur tijdens je rit.

Zorg ervoor dat je fiets winterklaar is. Controleer bandenspanning, remmen en verlichting regelmatig, aangezien de omstandigheden in de winter veeleisender zijn.

Wees zichtbaar! Met de kortere dagen is zichtbaarheid cruciaal. Draag reflecterende kleding en zorg ervoor dat je fiets is uitgerust met goede verlichting.

Blijf in vorm. Begrijp dat je prestaties in de winter wellicht niet op hetzelfde niveau liggen als in de zomer. Stel realistische doelen en focus op het behouden van conditie in plaats van het breken van persoonlijke records.

Fiets jezelf warm. Maak gebruik van korte intensieve intervallen om je hartslag te verhogen en de bloedcirculatie te bevorderen. Dit kan helpen om warm te blijven en je kracht en snelheid te behouden.

Drink genoeg. Ook in de kou verlies je vocht. Blijf goed gehydrateerd, zelfs als je minder dorst hebt dan in de zomer.

Met deze tips kun je het beste halen uit je winterse fietstraining. Onthoud dat consistentie belangrijker is dan intensiteit, en geniet van de unieke schoonheid van fietsen in de winterse omgeving.

Veel fietsplezier!

route


Informatie:

Afmelden voor deze nieuwsbrief? Stuur dan een leeg berichtje naar: afmelden@swift-joopzoetemelkclassic.nl

Tot ziens op zaterdag 16 maart 2024 en stuur deze nieuwsbrief door aan je fietsvrienden!!

Deze Joop Zoetemelk Classic is mede mogelijk gemaakt door:


sponsors JZC