Joop Zoetemelk Classic - 17e editie

Verhalen van deelnemers

Enthousiast deelnemer: Jos van der Ploeg rijdt alle jaren al mee

Als het schaatsseizoen op zijn einde loopt, begint het alweer te kriebelen om te gaan wielrennen. Als inwoner van Rijpwetring (Ripper) ben ik opgegroeid met de wielrenprestaties van Joop Zoetmelk. Joop blijft natuurlijk toch een Ripper en iedereen van de Rip kan zich de tourflitsen met Theo Koomen herinneren. De tourflitsen op de radio waren in die tijd veel spannender dan het volgen van de koers op de televisie. Zo werkte ik als tiener bij Piet van Zeil wiens tuin grensde aan de ouderlijke woning van Joop. Piet was laaiend enthousiast en had uiteraard een transistorradio afgestemd op de tourradio. Bij iedere tourflits rende we naar het begin van het bed, waar de radio stond, om maar niets te hoeven missen.

Samen met de leden van 't Verzetje fietsen we al jaren de Joop Zoetemelk Classic (JZC). 't Verzetje is ontstaan vanuit ijsclub Alkemade, in de regio herkenbaar aan de clubjasje met groot Ploeg kozijnen op de achterkant. Met een aantal enthousiastelingen fietsen we wekelijks een rondje in ons Ploeg wielrentenue. Gewoonlijk komen de leden van 't Verzetje aan het einde van het schaatsseizoen bij elkaar om een aantal fietsritten af te spreken. Vanaf de Zuidweg in Rijpwetering starten we met de JZC, de eerste rit. Uit en thuis fietsen we dan een goede 90 kilometer.

Bij goed weer is de opkomst wat hoger, maar er zijn er altijd wel een paar die fietsen. Zo kan ik altijd rekenen op Simone Anja en Ruth maar ook Ben laat zich niet zo gauw uit het veld slaan.

Ik kan me een Classic herinneren waarbij we op vrijdag voor de rit besloten om niet te gaan, de weg was wit van de sneeuw. Op zaterdag morgen openden we het gordijn en direct scheen het zonnetje al in de slaapkamer, dus snel even een appje eruit gestuurd en het resultaat was dat we toch nog gereden hebben. Een andere rit hebben we met ijs in de bidon gereden en was de verzorgingspost meer dan welkom.

Dit jaar hebben we alweer ingeschreven voor de 16e deelname aan de JZC. Wie weet wat het weer nu weer brengt.

jos

volgende pagina