Joop Zoetemelk Classic - 17e editie

Joop Nederlands kampioen

Wanneer je met Joop over sport praat is een kleine waarschuwing op zijn plaats.
Bij het veldrijden in Hoogerheide vroeg ik hem of hij dat ook wel eens gedaan had...
Ja, mijn eerste nationale titel haalde ik bij het veldrijden....
Tien minuten later wilde ik Joop, die een goed alpine skiër is, wat vertellen over langlaufen.
Heb je dat wel eens gedaan?...
Ja, ik ben zelfs nog Nederlands kampioen geweest.
Dus pas op als je het gaat hebben over...

Anton Dalhuijsen

petje lijn

Joop klaagt niet

Onder de kop De wereld is een klein beetje beter deed het Leidsch Dagblad verslag van de Joop Zoetemelk Classic van 2017. Daarin het volgende stukje:

Tot slot vertelde Dalhuijsen nog een anecdote over Zoetemelk. Ik durf dit pas nu te vertellen. Twee jaar geleden heb ik Joop koud laten douchen. Hij had toen al 100 km in plaats van 75 gereden. Anderhalf uur in de regen. Toen wist ik niet dat de douches koud waren. Later zei Joop daarover: ‘Ach in de koers word je ook koud en nat’. En dat is waarom ik Joop Zoetemelk een wereldvent vind.

Het was zelfs nog erger. De kleedkamer die voor Joop was gereserveerd, werd ook gebruikt voor de opslag. Voordat hij -koud!- kon douchen, moest hij nog zes fietsen weghalen. Een paar jaar later reed Hennie Kuiper ook mee met de Classic. Van de duizenden deelnemers doucht er nog geen handjevol, maar Joop en Hennie wel. Toen ik het verhaaltje over het koude douchen vertelde zeiden ze: Dat zijn we gewend. Want de renners die in de voorjaarsklassiekers voortijdig uit koers stapten, maakten al het warme water op. Wij moesten altijd koud douchen..

Anton Dalhuijsen

volgende pagina