Joop Zoetemelk Classic - 17e editie

Joop praat zoals hij fietst: effectief, Jopiaans

Waar sommige wielrenners veel verhalen hadden of hebben, beperkt Joop zich tot de kern.

De Tour wordt in bed gewonnen

Je moet niet alleen trainen maar ook rusten. Joop leefde daar al naar ver voor termen als overtraind raken, je rust pakken en doseren mode werden. Was hij een van de eersten die aandacht voor het belang van rust had?

Parijs is nog ver

Alle Amerikanen kennen de uitspraak van de legendarische baseballcoach Yogi Berra It ain't over till it's over. Dat zijn meer woorden dan de vier van Parijs is nog ver. Daarachter schuilen echter veel gedachten: Reken je niet te vroeg rijk, verkoop de huid niet voor de beer geschoten is, blijf op je hoede, waak voor overmoed, spaar je voor later etc. Kortom, al die dingen die een winnaar wel of niet moet doen.

De koersbroek plakt

Mexico 1968. Op het podium van de 100 kilometer tijdrit staat een gouden viertal. Drie (Jan Krekels, René Pijnen en Fedor den Hertog) hebben een korte broek aan. De vierde, Joop, een lange. Ik had ergens gelezen dat dat het ultieme bewijs was dat Joop zich ‘goed verzorgde’. Ook na zo'n glorieuze rit, zou hij niet vergeten zijn spieren warm te houden, zo beweerde de schrijver. Bij mijn allereerste ontmoeting met Joop vraag ik hem of dit verhaal klopt. Zijn antwoord: De koersbroek plakt.

Elke trap duwen en trekken

Wanneer ik lees dat Fedor den Hertog het heeft over een fluwelen pedaalslag waarbij de voeten de pedalen strelen en amper raken, vraag ik Joop wat hij ervan vindt.
Zijn antwoord is Jopiaans: Elke trap duwen en trekken.
In het peloton van de toerrijders is dat een advies waar velen baat bij zouden hebben. Wie rijdt er echt ‘rond’? Over velgen, verzetten, kleding en het gewicht van de zadelpen wordt eindeloos gepraat, maar wanneer gaat het over traptechniek? Over duwen en trekken?

Ad rem

Twee dagen voor de Joop Zoetemelk Classic van 2018 werd een avond georganiseerd met Joop en Gerben Karstens - beiden Olympisch kampioen, beiden erelid van Swift en respectievelijk tien en zes etappewinsten in de Tour de France. Insiders weten wie dan het hoogste woord voert. Zelfs de journalist die alles aan elkaar praatte, kwam er moeilijk tussen. Aan het eind was er een quiz. Een van de vragen was wie van de beide heren de meeste grote rondes had gereden. Joop vroeg alleen maar: Aan de start gestaan of uitgereden?
De zaal lag plat.

P.S. Bijvoeglijke naamwoorden eindigen in het Nederlands zelden op -aans. Naast Jopiaans springt alleen Cruijffiaans me nu te binnen.

Anton Dalhuijsen

volgende pagina
petje lijn