Joop Zoetemelk Classic - 17e editie

Joop als gangmaker op een feestje?

In het Leidsch Dagblad van 5 december 2016 staat een foto van Joop te midden van de coureurs Jan Jansen, Bernard Hinault, Hennie Kuiper en Leo van Vliet. In zijn handen heeft hij de grote gele taart die zijn eigen “Classic” hem aanbood. Uit de begeleidende tekst: Bij Joops zeventigste verjaardag stal hij de show door op de dansvloer uit te blinken met enkele Braziliaanse danseressen.

Inmiddels verbaast me dat niets meer, hoewel oudere wielerliefhebbers het beeld misschien niet meteen herkennen. Na afloop van de rit (Joop rijdt immers elk jaar mee) heeft hij al een paar maal de boel in gang gezet. Toen we aan het eind van de middag aan de stamtafel van de “Zoetemelken” zaten, stelde Joop voor om nog even in de tent te gaan kijken. Daar was het aanmerkelijk stiller dan in het clubhuis zelf. Het bandje speelde voor een handjevol mensen, dat zat na te praten over de tocht. Ik zag dat Joop iets tegen Dany, zijn vrouw, zei en een tel later waren zij aan het dansen. Als enigen. Uiteraard konden wij niet achterblijven. De na-praters stonden ook op. En als laatsten het tweetal achter de bar. Na het signaal van Joop waren we binnen de kortste keren allemaal aan het dansen.

Bij de Elfstedenversie van de Classic in 2018, toen iedereen na de koude tocht aan het bijkomen was, stond Joop bij het laatste nummer van de band op. Hij begon te swingen en er werd spontaan een polonaise gevormd. Een lint van tientallen mensen met en zonder fietskleren, met en zonder rode konen, jong en oud, hossend met de handen op elkaars schouders. Joop, de man die iedereen blij maakt. Indertijd door zijn rijden, nu door zijn echtheid, zijn afkeer van kapsones en zeuren en degene, die mensen aan het dansen krijgt.

Anton Dalhuijsen

volgende pagina
petje lijn